Żyjemy w takich czasach gdzie na każdym przysłowiowym „rogu” znajduje się wielka restauracja, fastfood lub knajpka podająca opiekane pokarmy. Popularnym stało się stosowanie w gastronomii rozmaitego typu tłuszczów roślinnych. Obecnie nie wyobrażamy sobie dań stworzonych bez ich zastosowania. Natomiast najistotniejszym jest ich odpowiednie wykorzystanie. Część lokali restauracyjnych niestety nie wykorzystuje się do często uznanych reguł kucharskich.

To, w jaki sposób jest utylizowany olej spożywczy, ma niezwykle wielkie znaczenie. W gospodarstwach domowych można radzić sobie z owym na mnóstwo prostych sposobów, jak np. odlewanie użytego oleju do zamkniętych zbiorników. W wypadku lokali kucharskich, jak restauracje oraz bary, sytuacja staje się niezwykle trudna. Każdego dnia w lokalach kucharskich stosowane są wielkie ilości oleju spożywczego. W związku z owym, dla posiadaczy lokali jest szansa wykorzystania z możliwości odbioru użytego oleju poprzez specjalistyczne spółki, jakie się tym zajmują.

Skup oraz utylizacja oleju

Zużyty olej, jeżeli mamy do czynienia z jego wielkimi ilościami, musi zostać przekazany do utylizacji. Zajmują się nią specjalne spółki, jakie szczególnie proponują wszechstronną usługę dostarczenia zbiorników, natomiast potem odbioru oraz przejazdu odpadu. Oddając olej do skupu, pozbywamy się kłopotu, gdyż z chwilą dania odpadu zmienia on własnego właściciela. Z punktu widzenia prawa za dalszy los użytego oleju odpowiada odtąd odbiorca. Użyty olej może zostać zastosowany w różnych celach, po wyczyszczeniu oraz poddaniu właściwym mechanizmom.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej, sprawdź skup zużytego oleju cena – zobacz, jak utylizować olej posmażalniczy w ekologiczny sposób.

Zużyty olej roślinny znajduje teraz jeszcze więcej przeznaczeń. Po wyczyszczeniu olej może być zastosowany jako olej opałowy czy nuta do oleju mineralnego opałowego w piecach centralnego ocieplania. Znajduje on też wykorzystanie w napędach diesla starego rodzaju, wykorzystywany w napędach prądu elektrycznego. Napędy owe natomiast muszą zostać dobrze przerobione do pracy na oleju posmażalniczym. Wedle wyliczeń rozmaitych specjalistów, instalacja przetwornika prądu elektrycznego zasilanego zużytym olejem może dać oszczędności przewyższające wydatki wykorzystywanej frytury.

Czemu zużyty olej spożywczy powinny odbierać specjalistyczne spółki?

Odpady konsumpcyjne, w tym wykorzystane oleje, podlegają określonym przepisom, jeśli idzie o ich utylizację. Posiadacze restauracji, barów, zakładów wytwarzających żywność nie są w stanie pozbyć się ich osobiście oraz zgodnie z restrykcyjnymi regułami. Nie wolno przy tym zapomnieć, iż za jakiekolwiek niewykonanie obowiązków połączonych z gospodarowaniem odpadami grożą duże grzywny.

Do czego nadaje się przetworzony użyty olej?

Zużyty olej po przekształceniu znajduje niezwykle dużo różnych przeznaczeń. Ze względu na dużą ilość triglicerydów niezwykle wielokrotnie stosuje się go jako biokomponent do produkcji tzw. ekodiesla. W wielu wypadkach oczyszczony olej jest wykorzystywany w celach opałowych oraz wypalany w piecach olejowych. Możliwe jest także np. zastosowanie do dalszej uprawy w sektorze chemicznym do produkcji rozmaitego typu tworzyw chemicznych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here